Geschiedenis

De geschiedenis van Model Racing Midland:
Zoals de meeste bezoekers van de website wel gemerkt zullen hebben is Model Racing Midland ontstaan uit twee verenigingen. Een vereniging opgericht in 1984 en een vereniging opgericht in 2006 hebben in juni 2006 zich ‘gefuseerd’ om gezamenlijk nog sneller een nieuw circuit te bewerkstelligen. Officieel zal de datum aangehouden worden van 01 januari 2007, een nieuw jaar een nieuwe kans. 2007, Het jaar van het ontstaan van de nieuwe vereniging M.R.M en een nieuwe circuit.

Sinds 2007 is er een hoop gebeurt bij MRM en is de vereniging uitgegroeid dat een mooie vereniging met een nog mooiere locatie.
De vereniging heeft een prachtig circuit wat zowel geschikt is voor electro als brandstof (tot schaal 1:8) en is voorzien van alle nodige gemakken om de hobby te kunnen uitvoeren. Er zijn toiletten, een compressor, mooie overdekte paddock met stroomvoorziening en een huisje voor de wedstrijdleiding. Ondanks dat er al veel aanwezig is wordt er nog dagelijks hard gewerkt aan de opbouw van het circuit.
De vereniging houdt meerdere wedstrijden per jaar en is aangesloten bij de Nomac. Er worden dus ook Nk’s verreden op het circuit en heeft de vereniging al meerdere malen een grote Tamiya wedstrijd mogen organiseren. Daarnaast organiseert de vereniging diverse evenementen zoals endurance racen en de bekende sponsorwedstrijd!

In 2019 zal de vereniging 35 jaar bestaan en wordt het dus ons jubileum jaar!!! En natuurlijk gaan we verder door en hopen nog veel jubileum jaren mee te kunnen maken.

De geschiedenis van Model Car Racing Lelystad:
Model Car Racing Lelystad (M.C.R.L.) opgericht op 24 oktober 1984 door 3 heren die van mening waren dat er een mogelijkheid bestond om op clubniveau te gaan racen met radiografische bestuurde modelauto’s.. Sinds de oprichting is M.C.R.L. inmiddels twee keer verhuisd. Men is in ongeveer 1984/1985 begonnen op het basketbalveld van ’t Kofschip in Lelystad. Omdat dit veld niet permanent gebruikt kon worden worden is de vereniging verplaatst naar een permanente locatie aan de Vijzelweg op het terrein van de toenmalige fietscrossclub. Op dit veld was het echter alleen mogelijk om te rijden met off-road auto’s zodat M.C.R.L. vanaf dat moment door het leven ging als off-road vereniging.

Op dit terrein heeft M.C.R.L. veel geld moeten investeren en ook weer verloren, het bleek namelijk een uitgelezen plaats voor het plegen van vandalisme. Na een een ongelijke strijd die enkele jaren heeft geduurd was de vereniging bijna ter ziele, slechts het stug volhouden van een kleine groep leden heeft ervoor gezorgd dat M.C.R.L. nog steeds bestaat. Op het moment dat het toenmalige bestuur het bijltje erbij neer wilde gooien kwam de locatie op het sportpark ‘Schouw’ beschikbaar. Hier lag en ligt een veld dat dienst heeft gedaan als handbalveld, met een ondergrond die is opgebouwd uit een rubbersamenstelling. Veel grip als het droog is, geen grip als het nat is!

schouw1
Het circuit van M.C.R.L. op het Schouw
schouw2
Het circuit van M.C.R.L. op het Schouw

 

Het circuit van M.C.R.L. op het Schouw. Gevolg was echter wel dat de vereniging weer moest overschakelen van off-road naar on-road. Gelukkig was in die periode het Deutsche Tourenwagen Meisterschaft (DTM) razend populair bij autosportfans en kwam fabrikant Tamiya met modellen die zeer veel leken op deze bolides. Mede dankzij deze ontwikkeling is de overstap naar on-road soepel verlopen. Sinds 1999 had M.C.R.L. ook de mogelijkheid om in de winter door te rijden. Dit gebeurde in een loods te Swifterbant welke door de hele benelux en zelfs daarbuiten bekend is. Er lag een grote baan en er werd gezorgd voor een hapje en een drankje. Koud was het er in de winter wel maar desondanks was het iedere keer weer hartstikke gezellig! Het binnencircuit te Swifterbant in het begin.

swifterbant
Het binnencircuit te Swifterbant in het begin

 

Inmiddels was Model Car Racing Lelystad uitgegroeid tot een vereniging met veel naamsbekendheid die ook voorkomt op nationale kalenders zoals die van de NOMAC. En veel evenementen organiseert zoals de 1000 ronden van Swifterbant en de Conrad-Cup. De laatste twee jaren van M.C.R.L. was het bijna tot geheel niet meer mogelijk om op het buiten circuit op het ‘Schouw’ te rijden. Daarom zijn de laatste twee jaar voornamlijk op het binnen circuit doorgebracht. Toch ging het goed met de vereniging en de naamsbekendheid.

Vele evenementen en ook nieuwe gebeurtenissen zoals de Corally International.

conrad2003
Conrad dag 2003 te Boekelo
nk2003
NK 2003

 

Conrad dag 2003 te Boekelo NK 2003 Het laatste grote evenement was het EK 1:12 in april 2005. De grote klapper voor M.C.R.L. en afsluiting want de hal waar we jaren in doorgebracht hadden was verkocht en moest na het EK leeggehaald worden. Dit betekende dat M.C.R.L. geen locatie meer zou hebben om de modelbouw sport uit te voeren en dat we pas weer verder zouden kunnen als we een nieuw terrein zouden krijgen in Lelystad. Ondanks dit was de inzet voor het EK grandioos en heeft dit geleidt tot een geweldig evenement met heel veel tevreden 1:12 rijders. EK 1:12 april 2005 Te Swifterbant. Zoals bekend is M.C.R.L. gefuseerd met M.R.F. tot de nieuwe vereniging Model Racing Midland en daarmee zal M.C.R.L. verder geen geschiedenis meer schrijven!

De geschiedenis van Model Racing Flevoland:
Model Racing Flevoland is in 2006 opgericht om te proberen het verkrijgen van een circuit in Lelystad te versnellen. Door samen te gaan met M.C.R.L. is dat proces nog sneller gegaan. Door dat M.R.F. nog geen jaar heeft bestaan is het natuurlijk ook niet mogelijk geweest om een geschiedenis op te bouwen. Als Model Racing Midland zal dat zeker wel gaan gebeuren!.